Loading Property Genie

Johor kenal pasti 3 laluan LRT di Johor Bahru

Written by Property Genie Editor

Gambar: Projek pembinaan Projek Sistem Transit Laju (RTS Link) Johor Bahru-Singapura.

 

ISKANDAR PUTERI: Johor telah mengenal pasti tiga kemungkinan lokasi bagi laluan transit aliran ringan (LRT) yang menjangkau sejauh 30 kilometer (km) di dalam dan sekitar bandar Johor Bahru.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri, Encik Mohamad Fazli Mohamad Salleh, berkata kajian pembangunan telah dijalankan sebelum ini oleh Penguasa Wilayah Pembangunan Iskandar (Irda) dan Perbadanan Pengangkutan Awam (PAJ) Johor.

"Kerajaan Johor risau dengan kesesakan di bandaraya Johor Bahru (JB) yang semakin kritikal apatah lagi Projek Sistem Transit Rapid (RTS) antara JB-Singapura dijadualkan mula beroperasi pada 2027, dijangka akan menyebabkan trafik di pusat bandaraya semakin sesak."

“Kajian itu mencadangkan LRT perlu dibangunkan di Johor Baru untuk melengkapkan Pautan Sistem Transit Rapid Johor Baru-Singapura (RTS Link), yang dijadualkan siap pada awal 2027.

“Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Irda dan PAJ, terdapat tiga laluan LRT yang dicadangkan. Laluan itu ialah laluan Tebrau, Skudai dan Iskandar Puteri, yang akan menjangkau sehingga Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di Kulai,” katanya sambil menambah bahawa setiap laluan akan sepanjang kira-kira 10km.

Encik Mohamad Fazli, juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Pasir, berkata demikian semasa sidang media di Bangunan Sultan Ismail di Kota Iskandar di sini semalam.

Beliau menambah, dengan adanya sistem LRT di Johor Baru juga akan melengkapkan projek pengangkutan lain seperti Projek Landasan Berkembar Elektrik (EDTP) Gemas-Johor Baru dan Transit Aliran Bas (BRT).

“Bagaimanapun, kajian menyeluruh masih diperlukan kerana kita perlu memastikan idea-idea ini mampu memenuhi keperluan trafik di Johor Baru,” kata Encik Mohamad Fazli.

“Kita harus ingat trafik di Johor Bahru berbeza dengan Kuala Lumpur dan Pulau Pinang kerana kita terletak betul-betul bersebelahan dengan Singapura."

“Jadi, mesyuarat akan datang akan memutuskan apakah pilihan terbaik yang kita ada sebelum kita boleh menghantarnya kepada kerajaan persekutuan untuk mendapatkan kelulusan projek LRT,” katanya lagi.

Semasa pembentangan bajet negeri 2024 pada 23 November, Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi, berkata negeri itu juga mahu Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Malaysia dan Singapura dihidupkan semula bagi merancakkan lagi ekonomi di negeri itu.

"Bagi melengkapkan ekosistem Johor sebagai destinasi pelaburan utama di rantau ini, kerajaan negeri merasakan HSR dan LRT boleh dilaksanakan secepat mungkin.

“Saya harap Kerajaan Persekutuan memberi perhatian dan mempertimbangkan permintaan ini,” katanya.

Sumber: The Star.

Share :

.

Related Article

Thinking about your mortgage?

Use our loan calculator

See what you can afford

Article Highlights

LRT di Johor bahru

Laluan LRT Johor

Projek Sistem Transit Rapid (RTS)

pembinaan LRT di Johor Bahru

jOHOR SERAH KERTAS CADANGAN transit aliran ringan (LRT)

.

Latest Guides

Properties You May Like

Malaysia’s fastest growing and expanding property portal for users and real estate agents alike. With PropertyGenie, discovering your ideal property - be it for buying, renting or investing in residential or commercial spaces across Malaysia.

Malaysia’s fastest growing and expanding property portal for users and real estate agents alike. With PropertyGenie, discovering your ideal property - be it for buying, renting or investing in residential or commercial spaces across Malaysia.

+603 5622 0022

Whether it's property for sale or houses for rent, explore an extensive selection of listings with detailed, interactive maps and high-quality images at Property Genie. From residential homes to commercial spaces, our platform is tailored to meet your needs!

Owning your next property is a significant milestone, and we're committed to providing you with all the necessary tools and insights. Browse through our comprehensive agent directory to connect with a property agent in Malaysia, and our developer directory will also provide an in-depth look at Malaysia's leading property developers - giving you a clearer understanding of the market landscape.

We offer a diverse range of real estate opportunities, from residential to commercial in our list of projects. Added on with our insider guides, we’re here to further guide you in your property journey and to deliver expert advice, market trends, and property insights. Start your property search with Property Genie today!